Dúhové srdiečka zohrievané slnkom

03.10.2014 14:21

Spoločenský dom v Novom Meste n/Váhom a jeho okolie sa už po tretí krát stal miestom, kde sa snúbila uvoľnená  radosť, neskrývané nadšenie, obrovská dávka spontánnosti a všeobecná radosť z hrejivých slnečných lúčov. Každý, kto navštívil 28. 9. 2014 Benefičné podujatie „Dúha v srdci“, iste bude vrelo súhlasiť s predchádzajúcou vetou. Radosť z rytmiky, krásnych skladieb, pri ktorých sa roztancovala celá sála, ale aj tvorivé nadšenie z vlastných umeleckých výtvorov bola úprimná. Skutočne, na tomto podujatí bolo cítiť veľkú úprimnosť a spontánnosť zo všetkého prežívaného. Benefičné podujatie je organizované predovšetkým pre deti a mládež s telesným alebo mentálnym postihnutím z Trenčianskeho kraja, prišli však i hostia zo Žilinského a Banskobystrického kraja. Celkove sa podujatia zúčastnilo 763 ľudí, z toho 652 so zdravotným postihnutím.  Snahou organizátorov je nielen potešiť a roztancovať mládež s určitým handicapom, ale napomôcť aj rýchlejšiemu integrovaniu sa tejto skupiny mládeže medzi bežnú populáciu. Aj z toho dôvodu je podujatie otvorené i pre širokú verejnosť.

„Na Benefičné podujatie „Dúha v srdci“ sa vždy teším. Je vizitkou toho, že je medzi nami veľa ľudí, ktorým nie je ľahostajný osud týchto detí, otvárajú pre nich svoje srdiečka. Tieto deti rozdávajú úprimnú lásku, úžasnú energiu. V mnohom by nám mohli byť príkladom...“ zamyslela sa Ing. Anna Halinárová, spoluorganizátorka podujatia. S touto myšlienkou sa stotožnili nielen organizátori, ale i všetci účinkujúci umelci, ktorí čerpali neskutočnú energiu vibrujúcu v publiku.

Hneď v úvode podujatia sa zaskvel svetoznámy zumba tanečník OUMAR CHEVARA CAMARA, Američan žijúci v Belgicku. Je to veľký nadšenec mnohých športových umení, ktorý si svojou charizmou,  nadšením a spontánnosťou získal veľké sympatie. Všetci tancachtiví nadšenci sa snažili napodobniť jeho originálne choreografie. Nebolo jednoduché utíšiť roztancovanú sálu, aby sa oficiálne zahájila koncertná časť benefičného podujatia. Kto iný by sa toho ujal lepšie ako MARTIN NIKODÝM, moderátor, ktorý so šarmom a humorom jemu vlastným nás sprevádzal celým skvelým koncertom. Po oficiálnom príhovore predsedu VÚC a poslanca NR SR Ing. Jaroslava Bašku, poslanca NR SR Mgr. Dušana Bublavého a primátora mesta Ing. Trstenského sa pódium zaplnilo južanským temperamentom v podaní pop-rockovej kapely ALFA BOX z mesta Udine z Talianska. Táto skupina sa predstavila na Slovensku po prvýkrát. Ich skladby napomohli hneď v úvode koncertu dostať do varu zaplnenú sálu. Po búrlivej talianskej dynamike sme sa všetci stíšili a zjemnili pri krásnej herečke a speváčke NELE POCISKOVEJ. Jej živá komunikácia s publikom a známe skladby vytvorili úžasné vzájomné prepojenie. Toto bolo  cítiť aj z jej komentáru po vystúpení -„Som plná eufórie a krásnych pocitov, že ani neviem opísať to, čo sa udialo na javisku. Získala som strašne veľa energie a chcem poďakovať za možnosť zúčastniť sa takéhoto podujatia.“ Pestrosť koncertu bola rozšírená krátkym poetickým vstupom Jurka Kohútika z CSS v Novom Meste n/V. Tento mladý muž, napriek svojmu handicapu, má v sebe umelecké cítenie a vnímanie. Vo svojej básni s humorom a ľahkosťou popísal svoje vnímanie hudobníkov účinkujúcich na koncerte. Jemnosť a melodiku Nelky a Jurka vystriedala nádherná skupina mladých nadšencov folklóru, ktorá so zanietenými a rozpálenými srdiečkami predviedla krásu našich tradičných ľudových tancov z mnohých regiónov Slovenska. FOLKLÓRNY SÚBOR DEVÍN nás potešil nielen nádhernými farebnými krojmi, ale aj svojou mladosťou a radosťou z pohybu. Do rozjarenej nálady opäť vstúpila krásna žena s úžasnou silou v hlase, niekoľkonásobná „slávica“ -  ZUZANA SMATANOVÁ. Publikum jej vytvorilo krásnu atmosféru, všetky jej skladby spievalo spolu s ňou. V sále vládla nádherná symbióza medzi speváčkou a uvoľneným, radostným publikom.  Ako začiatok koncertu, tak aj jeho záver držali v rukách opäť silní muži – tentokrát to bola sila priam gladiátorská. Nitrianska skupina GLADIÁTOR okrem známych hitov predstavila i piesne zo svojho nového albumu „Trinásť“. Melodické piesne vystupňovali v hľadisku neutíchajúcu energiu, nadšené publikum len s ťažkým srdcom púšťalo chlapcov zo skupiny Gladiátor z pódia. Záverečná skladba Slovensko oživila naše spomienky na veľkolepé výsledky našich hokejistov a vniesla radosť a hrdosť na naše krásne Slovensko a Slovákov. Po emotívnom závere nasledovala autogramiáda s účinkujúcimi.

Benefičné podujatie však neponúkalo len bohatú hudobnú paletu. Pre tých, ktorí sa chceli naladiť na pokojnejšiu činnosť  bolo umožnené realizovať sa aj umelecky a tvorivo. V ponuke boli tradičné remeslá – košikárstvo, modelovanie z hliny, výroba vlastnej bižutérie, maľovanie na drevo, lukostreľba, ale i moderné tvorivé činnosti – enkaustika – maľovanie horúcim voskom. Deti mali tiež možnosť vytvoriť si vlastné originálne pomaľované tričko, ktoré im bude pripomínať  toto skvelé podujatie. Je radosť pozerať sa na deti s akým nadšením a zápalom tvoria svoje dielka. Napriek svojmu handicapu sú veľmi tvoriví a trpezliví, dokážu vytvoriť krásne veci.  Detský svet bol oživený aj maľovaním na tvár, jazdou na odrážatkách, šantením v nafukovacom hrade.

„Som nesmierne šťastná, že naša “Dúha“ pestrofarebného programu už po tretíkrát rozžiarila úsmev na tvári najmä tým, ktorým bola určená. Pretrvávajúca radosť a šťastie všetkých prítomných ako aj roztancovaný parket počas celého odpoludnia je pre organizátorov tou najkrajšou odmenou. A práve pre tento krásny pocit má zmysel pustiť sa do prípravy ďalšieho ročníka!“, skonštatovala Mgr. Zuzana Kubrická, riaditeľka CSS v Novom Meste n/V.

Veľké poďakovanie za pomoc pri príprave podujatia i počas neho patrí predstaviteľom mesta, predovšetkým viceprimátorke PhDr.Kvetoslave Hejbalovej a primátorovi Ing.Jozefovi Trstenskému. Z ich strany sme cítili maximálnu ústretovosť a snahu napomôcť pri organizácii takého zmysluplného a krásneho podujatia. Vysoko si vážime  a oceňujeme ich prístup.

Usporiadatelia Benefičného koncertu „Dúha v srdci“:

 

Centrum sociálnych služieb Nové Mesto nad Váhom

Občianske združenie Život s dúhou v srdci

Občianske združenie Milan Štefánik

Ing. Halinárová

PhDr. Hejbalová

Mgr. Bublavá

 

 

Text: Júlia Bublavá, Milan Štefánik

Foto:  Katarína Orešanská