XXIII. Slávnosti bratstva Čechov, Moravanov a Slovákov na Javorine sú za nami

27.07.2015 13:39

Veľká Javorina bola, je a dúfajme, že aj naďalej bude miestom, ktoré sa hlboko zapísalo a zapíše do dejín slovenského i českého národa. Spoločnú históriu, priateľstvo a nadštandardné vzťahy si poslednú júlovú nedeľu prišlo potvrdiť množstvo návštevníkov z oboch strán hranice. Pozvanie prijali aj zástupcovia kontaktných krajov, ktoré sú už dlhšiu dobu podporovateľmi slávností. Prítomní boli hejtman Zlínskeho kraja – Stanislav Mišák, podpredseda Trenčianskeho samosprávneho kraja – Jozef Trstenský a poslanec NR SR Dušan Bublavý. Za Jihomoravský kraj – Václav Novák a zástupca Trnavského samosprávneho kraja – Jozef Behúľ. Okrem nich sa pravidelne zúčastňujú aj poslankyne TSK Anna Halinárová a Kvetoslava Hejbalová.

Organizátori slávností, zástupcovia prihraničných miest a obcí, sa už v ranných hodinách s hosťami presunuli k Pamätníku česko-moravsko-slovenskej vzájomnosti, kde položili spoločne kytice. Hymny oboch národov zazneli pri pamätníku v podaní mužského speváckeho zboru z Kunovíc.

Jedným z lákadiel slávností je každoročne kultúrny program, ktorý ponúka to najlepšie z folklóru, tradícií a dobrej muziky prihraničného regiónu. Vybrané súbory a skupiny zabávali ľudí aj tento rok na dvoch pódiách. Divákom na hlavnom pódiu sa prihovorili aj zástupcovia jednotlivých krajov a predseda prípravného výboru slávností, ktorý okrem iného pripomenul, že sme sa v tento deň zišli, aby sme naplnili odkaz slov veľkého národovca Jozefa Miloslava Hurbana, ktorý povedal: „Tu bratia vždy sa stretať budú, tu vernosť prisahať si budú.“

Účastníci slávností vytvorili počas celého dňa veľmi príjemnú atmosféru, ktorá presvedčila organizátorov, že tohtoročné slávnosti boli úspešné.